Blog

Ususret Halloweenu: Ljubav je u kosi!

Dan je bio sunčan i topao, zrake vedrine su migoljile kroz roletne zebrastog uzorka, pas je lijeno ležao na pokošenoj travi dvorišta, i sve se činilo baš onako kako treba da bude – jednostavno i izvrsno u svojoj jednostavnosti.

U ladici bijelog noćnog ormarića ležalo je Chronologiste Parfum En Huile, parfimirano ulje za kosu koje je kreirao poznati parfemski stručnjak Albert Morillas.

Zlaćani žig – veliko slovo K, koje označava Kérastase trebalo bi da oduševi Jasnu. Jasna ima dugu, plavu kosu i zvonko se smije. Kada maršira hodnikom zajedničkih ureda, nekako ju je po koracima lako poznati, niko nema takve kretnje. Osim toga, velika niska pozlaćenih narukvica pleše joj oko zglobova, tako da se na njoj sve kreće i titra. Ako mene pitate, moja kolegica Jasna utjelovljenje je luksuza koje graniči sa rasipništvom. Ona je, ako mene pitate, ženski Veliki Gatsby.

Još prošloga petka, za vrijeme pauze za ručak, Jasna me pozvala u svoj stan, stari, ali raskošan, u njemu je sve vrvjelo od starina i pritajenog glamura. Rečeno mi je i da se maskiram, povodom Halloweena, te da osim pića kojeg pijem ponesem i dobro raspoloženje.

A kako pred kraj godine ljudi gube nerve, i što godina odmiče, sve ih je teže urazumiti i držati pod kontrolom, zaključio sam da mi je lakše donijeti ovo prvo – samo dobro piće.

Nadam se da će Jasna voljeti veliko slovo K, jedva čekam da joj vidim osmijeh. Na radiju i televiziji su kreštale vijesti, svijet je bio pred kolapsom – tako je izgledalo iz mog ugla gledišta, ali ja sam,  naposlijetku, u sebi otkrio pritajenu radost zbog odlaska na zabavu.

Dan je protjecao, subota se bližila vrhuncu, a ja sam odlučio da se bacim pod tuš i počnem oblačiti svoj kostim. U lokalnoj trgovini sam kupio dugi i priznajem, nemaštoviti plašt koji je trebao asocirati na vampira. Zgrabio sam crveno piće u boci i odjurio u noć. Veliko slovo K sam otpremio u džep.

Kada sam stigao pred Jasninu zgradu, muzika je treštala sve do prizemlja, iako se zabava odvijala na jedanaestom spratu. Pozvao sam lift.

***

Kada sam joj uručio veliko slovo K, Jasna me izbezumljeno zgrabila za mišicu i počela se kikokati a zatim gromko smijati i vikati na sav glas.

– Oh, pa ti znaš šta žene vole!

– Jao, pa ti si pravi muškarac!

-Dođi da vidiš šta sam dobila!  – Još je glasnije povikala i dovukla jednu Indijanku tik ispred mog nosa. Indijanka je nosila kratku haljinicu i kaiš sa tirkiznim draguljima. Pogled mi je pao na njena stopala. Bila je bosa. Izgledala je prekrasno.

– Ovo je Kérastase ulje, mješavina čajevske ruže, svijetlog drveta i mošusa s oleo-ekstraktom mirte, nabrajala je Jasna.

Ni ja ovo nisam znao, a i da sam znao, ne bih se toga u ovom trenutku moga sjetiti, jer mi je Indijanka prouzrokovala vihor u glavi.

Iskoristio sam priliku da se predstavim.

– Zdravo, ja sam Damir.

 Kose oči su me pogledale zainteresirano. Bile su uokvirene crnim krejonom.

– Zdravo, ja sam Mala Malinali.

Djevojke su se zakikotale, a ja sam pocrvenio, osjetio sam da mi uši gore.

U meni je kuljao poriv da izgrdim Jasnu, jer mi je čitala misli. Mrzio sam je. Ona je osjećala da sam se zaljubio na prvi pogled. Želio sam da se pretvorim u Velikog Poglavicu i zgrabim Malu Malinali, te da skupa odjašemo na konju.

Pitao sam je za dozvolu da joj dodirnem pletenicu, bila je tako duga i sjajna. Bože, da li i ona koristi veliko K?

Autor: D.H.

Košarica