Blog

Povratak ‘stepenastih’!

Moj najdraži i najbolji frizer nije više među živima. Odlaske u njegov salon ću najviše pamtiti po dobrom raspoloženju koje je te posjete pratilo. Kod njega se uvijek pjevalo, dobra muzika je treštala. Stila je imao napretek – u izboru izvođača, uređenju enterijera, izradi frizura.

Kako ćemo?

Sjedila sam u frizerskoj stolici, a njegovo pitanje mi je viorilo iznad glave.

Kako ćemo? – ponavljala sam u sebi.

Stidljivo sam promrljala da bih ja nešto takvo da izgledam kao Kate Moss, a još veća sramota od izgovorene je ostala skrivena u meni, htjela sam reći da bih najradije da izgledam kao Brigitte Bardot, ali to je bilo ipak previše neskromno. Ukratko bilo me sramota izgovoriti naglas u prepunom salonu da želim frizuru po kojoj pamte najljepšu ženu koja je kročila planetom.

Say no more! – rekao mi je.

Makaze su zafijukale zrakom. Iz zvučnika je treštao “Sahtijan” Bože Vreće, a ja sam se osjećala svečano i posebno. Moj najdraži frizer magično je plesao i obigravao oko moje glave, nije zapomagao, nije kukao na život, bio je uistinu pravo otkriće.

Nakon par umjetničkih zamaha pogledala sam se u ogledalo i ono što sam u njemu vidjela prevazilazilo je sva moja očekivanja – da, to sam bila ja, a moja nova frizura bila je spoj Mossice i Bardotice. Pramenovi kose bili su mi stilizirani u stepenice, kosa je bila duga, ali pritom je divno uokvirivala lice. Bože, on mi je napravio izvrsnu frizuru!

U svakoj ženi postoji jedna skrivena Zlatokosa koja njeguje svoju ljubav prema dugoj kosi (otvoreno ili potajno). Kada izađemo iz mladalačke ere “kosa do koljena”, želimo ju skratiti i od nje napraviti kraću, urbanu frizuru, onu koja bi se svidjela muškim urednicima ženskih magazina. Želimo nešto moderno, želimo izaći iz oklopa i pokazati da se ne bojimo makaza, a svijetu želimo poručiti: Onako kako se ne bojim(o) skratiti kosu, još manje se bojim(o) ispratiti ljude iz svog života.

Be careful, don’t mess with me!

Iz salona sam izašla drskija, smjelija, vatrenija. Osjećala sam poglede na sebi. Godine su od tada prošle, a ja sam ponovno poželjela frizuru, spoj Mossice & Bardotice. Moderno, takva se frizura naziva stepenastom. U principu, ovakva frizura evocira ‘nulte’ godine, kao i sve ono što je bilo moderno u toj eri.

U prošlosti su je nosile stilske ikone Bianca Jagger, a u novijoj ‘povijesti’ Megan Fox, Sienna Miller, a danas je nose Emily Ratajkowski i Nicola Peltz, snaha Victorije Beckham.

Povratak ‘stepenastih’! 2
Nicola Petz

Razlika od tog vremena, u odnosu na danas je što je kozmetološka industrija dosegnula svoj vrhunac i doslovno procvjetala, pa je sada nedostatke moguće popraviti uz pomoć moćnih kozmetoloških preparata.

S obzirom da je kosa stanjena, za vrhove se preporučuje korištenje ulja, ili pak za tanku kosu – preporučuje se manje korištenje masnih krema za kosu, a jedna dobra, koju sam tek otkrila, a koja itekako radi svoj posao je Cocochoco Silk Boost – kremica idealna za sve tipove i dužine kose, a posebna čuda čini za dugu kosu.

Moja frizura asocirala me i na još jedan trend karakterističan za ‘nulte’ godine (2000.-2009.) To su tzv. kristali za vrhove kose, malo čudo u bočici koje mi je otkrila prijateljica iz školske klupe.

Znaš, to ti je nešto što se stavi na vrhove i oni budu zaglađeni, ne cvjetaju, kosa poslije njih izgleda zdravo i lijepo miriše.

Moram reći da mi je prije tih dvadesetak godina, to izgledalo kao otkriće novog kontinenta. Jer, do tada sam znala samo za litarski šampon od koprive i balzam za kosu iz obližnje trgovine.

Pokazala mi je trgovinu gdje su se mogli kupiti čudotvorni kristali za kosu, i ja sam novčić po novčić, skupljala svaki dan, odvajala od užine kako bih mogla kupiti svoj primjerak. Moram reći da su bili zaista onakvi kakvim ih je prijateljica opisala – malo čudo u bočici!

Sada, dva desetljeća kasnije, kada  imam mogućnost da svoje novac raspodjeljujem kako želim, moram reći da se kristalima i dalje rado vraćam. Pažnju mi je nedavno privukla jedna napredna verzija kristala iz školskih dana: Young kristali Jam2.

Ove kristaliće pronašla sam na policama Frizerlanda. No, oni nisu moje jedino otkriće.

S obzirom da je moja kosa svilenkaste teksture i vrlo je tanka, potreban joj je proizvod za jačanje, nešto što bi joj boost-alo volumen i pružilo oblik.

To ‘nešto’ otkrila sam u Morfose, zelenoj Biotin liniji za koju sam naknadno doznala da služi jednako tankoj kosi, kao i onoj debljoj, jer savršeno popunjava kosu i daje joj, kako Ameri to lijepo kažu: ‘body’ (tijelo)!

Ako ste se dvoumili, ili možda razmišljali o tome da odsiječete kosu na stepenasto, po uzoru celebrity ikone iz famoznih nultih godina – ovo je znak s neba, uradite to!

Vjerujte mi na riječ: osjećat ćete novi nalet energije, jer ovakva frizura sa sobom nosi i pregršt samopozdanja!

Ako se odvažite na izazov, pišite nam, što vam je nova frizura sa sobom dobro donijela!

H.D.

Naslovna fotografija: vogue.co.uk

Košarica