Blog

Elvis Presley – kralj rock ‘n’ rolla, naših srca…i frizura!

Najnovije kinematografsko čudo, film Elvis (2022.) redatelja Baza Luhrmanna, ponovno je vratilo Kralja rock’n’rolla, countryja, bluesa, popa i gospela u naše misli, svakidašnje razgovore i na naše playliste.

Elvisa je sjajno utjelovio mladi Austin Butler, prije svega svojim šarmom, plesnim pokretima, i nevjerojatnim talentom, no, nakon odgledanog filma – nije nam promaknula slavna Elvisova frizura, odlično rekreirana i na Butleru: ‘slicked’ kokotica, s nonšalantnim pramenčićem koji (ne)namjerno pada na oči.

Nekako osjećamo da Elvisovu pompadourku već ovog trenutka na vratima frizerskih salona diljem planete traže brojni stari i novonastali Elvisovi fanovi.

Baže Luhrmanne, hvala ti što si nas podsjetio na Kralja, i njegovu frizuru nad frizurama, koja sada doživljava svoj revival!

Ono što je zanimljivo je da se u Elvisovo vrijeme, 50-ih godina prošlog stoljeća pompadour frizura, koja je inače naziv dobila po Madame de Pompadour, ljubavnici francuskog kralja Louisa XV., nije tako nazivala već je nosila različite nazive, ovisno o varijacijama:  Quiff, Ducktail, Jelly Roll, Rocker, Greaser…i tek je po Elvisu dobila naziv the Elvis cut, što se odnosi najprije na stil šišanja, pa tek onda na stilizaciju koja je podrazumijevala obilno nanošenje pomade.

Elvis Presley – kralj rock 'n' rolla, naših srca...i frizura! 1

Izdašan volumen, izdašna visina i izdašna količina gela – bila je formula za „krunu“ Kralja rocka, koja mu je davala autentičnost i koja je bila sposobna iznijeti svu Elvisovu karizmu.

Nakon odgledanog filma, nismo se mogli oteti dojmu i ne pitati se: u čemu je štos kod Elvisove frizure?

Ovdje u priču upada Alen’s Barbershop, kultni frizerski salon iz Sarajeva na čijim društvenim mrežama možemo vidjeti nemali broj frizura koji odišu rockabillyjem i stilovima koji direktno ili suptilno odaju hommage superzvijezdi iz Memphisa.

Elvis Presley – kralj rock 'n' rolla, naših srca...i frizura! 2
Michael Ochs Archives

„Svjetski pozate ličnosti, umjetnici, glumci, pjevači ili sportisti, u prošlosti kao i danas, morali su biti kompletni i po nečemu jedinstveni kako bi postali planetarno poznati. Elvisu Presleyu kao i drugim poznatim ličnostima od presudnog značaja svakako je bio fizički izgled i stil po kojem su bili prepoznatljivi.“ – rekao nam je Ajdin Latić, PR manager frizerskog salona Alen’s Barbershop u Sarajevu.  

„Jedna od prvih stvari koju ljudi primijete kod drugih definitivno je frizura. Ukoliko frizura nije dobra, sve ostalo donekle gubi smisao. Ipak, Elvisu Presleyu se sve poklopilo što se tiče frizure. Kvalitet kose, dobri frizeri i on sam svojom pojavom, ličnošću i stilom – koji se odvažio za takvu frizuru i napravio je bezvremenski popularnom“.

No, kako do frizure sa savršenim Elvis-rezom?

Odgovor smo potražili, očekivano, kod Alena Demirovića, vlasnika Alen’s Barbershop frizerskog salona i ujedno jednog od najpoznatijih bh. frizera koji the Elvis cut ima u malom prstu, a koji je poznat po kreiranju personaliziranih frizura koje radi ne samo u BiH, nego i na putovanjima diljem Europe.

„Iako je Elvis nosio više različitih frizura, pompadour je zasigurno ona po kojoj je poznat. Za ovu frizuru idealna dužina kose je između 10 i 15 cm, a sve u zavisnosti od vrste kose i oblika glave. Zanimljivo i općepoznato, još uvijek u salonima među muškarcima možemo čuti komentar nakon šišanja “eto te k’o Elvis”.

Elvis Presley fizure, da ih tako nazovemo, ne moraju se često šišati. Sami oblik može trajati i do 2-3 mjeseca uz male korekcije.“

Elvis Presley – kralj rock 'n' rolla, naših srca...i frizura! 3
Fotografije: Alen’s Barbershop

Što se svakodnevnog održavanja tiče, s obzirom da je malo zahtjevnije, Alen preporučuje adekvatan šampon za određeni tip kose, regenerator, fen, četku i naravno, odgovarajuću kremu za stiliziranje kose.

Kako je The King obično koristio u to vrijeme vrlo popularne pomade, upitali smo Alena u čemu je tajna pomada za kosu, i da li Elvis frizura doista zahtijeva neku retro varijantu iste.

„Pomade koje je koristio Elvis Presley razlikuju se od drugih samim time jer ih je koristio on. Ipak, do danas je sve mnogo uznapredovalo, pa i sama kozmetika za kosu. Neki su preparati odmaknuli svjetlosnu godinu od krema iz šezdesetih. Sad je sve lakše i jednostavnije!“ – rekao nam je Alen.

No, koliko su bilo kakve varijante Elvisove frizure uopće tražene?

Naš Alen imao je odgovor i na ovo pitanje:

„Svakako i vrlo često se dešava da se u našim salonima traži frizura kao kod Elvisa Presleya. Nekada zaista po uzoru na njega, ali češće se ne aludira na njega već na taj općeprihvaćeni i prepoznatljivi stil i oblik frizure. Zasigurno će aktuelni film o Elvisu Presleyu koji će gledati nove generacije i upoznati se sa ovim velikim umjetnikom, vratiti u fokus trend, kako frizura, nadam se tako i mode i muzike tih sjajnih vremena u kojima su njegovane brojne vrijednosti koje su danas zapostavljene.

Osvrnuo bih se na kraju na nadolazeći trend koji sve više potvrđuje moja nadanja. Srednja i duža kosa sa raznim varijacijama frizura, pa i onima koje je nosio i učinio bezvremenskim Elvis Presley, sve su prisutnije kreacije u našim salonima i ukrasi modernih muškaraca širom BiH.“ – otkrio nam je.

Elvis Presley – kralj rock 'n' rolla, naših srca...i frizura! 4
Fotografije: Alen’s Barbershop

Nakon ćaskanja o Elvisu i njegovoj frizuri, nismo mogli a da se ne prisjetimo i Johhnyja Brava – junaka iz istoimenog crtanog filma čiji je lik dobrim dijelom inspiriran Elvisom, a o njegovom južnjačkom naglasku i frizuri da i ne govorimo.

Ukoliko ste se, ohrabreni ovim tekstom, odvažili na Elvisom inspiriranu pompadourku, savjetujemo da odaberete svoju idealnu pomadu, i nadajte se da vam se neće dogoditi isto kao Johhnyju Bravu u epizodi A Gel For Johhny.

I da, ako vas mama upita što ste, pobogu, učinili sa kosom, samo odgovorite:

That’s alright, mama!

Naslovna fotografija: Warner Bros / Liaison

Košarica