Blog

Alen Mujagić – Kralj balayagea

Datum 21. 11. 2021. pamtit ćemo kao dan masterclassa kojeg je predvodio ekspert iz svijeta frizerstva, Alen Mujagić – talijanski frizer bosanskohercegovačkih korijena.

Organizator ovog velikog hair eventa bio je Frizerland, a okupio je frizere iz šire regije: BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Švicarske, Njemačke, na jedno mjesto – veliku kongres-dvoranu hotela Hills, u Sarajevu.

Alena smo dočekali s nestrpljenjem i velikim očekivanjima. A zaista smo to dobili, pa čak i više! Alen je balayage artist, jedan je od utemeljitelja Balayage akademije u Italiji i Francuskoj.

Rođen je u Bosni i Hercegovini, u gradu Maglaju. U dobi od 17 godina, zajedno sa svojoj obitelji odselio je u Italiju, u potrazi za boljom kvalitetom života.

Od malih nogu je imao predispozicije da se bavi frizerstvom (Alenova majka bila je frizerka po zanimanju), no tome se dugo opirao, sve do 21. godine, kada mu je majka ponudila sezonski posao u poznatom i profinjenom, Art Petè salonu, u kojem je ona tada radila.

Alen Mujagić - Kralj balayagea 1
Naš kolorist je najprije radio kao berber, no presudila je ljubav prema dužoj, ženskoj kosi, koja nudi beskrajne mogućnosti kolorizacije, stilizacije i eksperimentiranja! Istražujući boje, stvorio je vlastite tehnike koje su odjeknule u Italiji i svijetu, te od tada ne prestaje interes za tehnikama balayagea i ombrea, kojima daje svoj prepoznatljivi potpis.
Uživati svjetsku slavu i biti poznato ime u svijetu frizerstva zahtijevalo je brojna žrtvovanja i kalkuliranja. Alen nam je otkrio da sve što je stvorio u životu, bilo je to izvan njegove zone komfora: „Prvi uspjeh koji je bio izvan mog dotadašnjeg dometa, naučio me je da svako ostvarenje zacrtanog cilja iziskuje izlazak iz ugodne i tople svakodnevice. Navest ću vam primjer: svaki dan ustajem od 4 do 6 h ujutro, nikad kasnije! Treniram dva sata i kupam se u ledenoj vodi. To je samo jedan mali primjer, kako izlazim iz zone komfora, da bi moja glava bila i ostala u ovoj liniji,“ ispričao nam je Alen.
Alen Mujagić - Kralj balayagea 2

“Tehnika u ovom poslu je jako bitna, a kada je savladate – vi izlazite iz tih tehničkih okvira i pratite viziju koja će začiniti put svakog koloriste, i dati mu prepoznatljivost u radu!”

Svaka alatka s kojom se radi trebala bi biti od koristi i frizeru i klijentu!

Na meniju Masterclassa imali smo tri tehnike: board ombre, board balayage i freehand balayage. Vidjeli smo sve detalje nastanka i geneze ovih kolorizacija, dok je naš balayage artist manevrirao s bojama, vješto je komunicirao s publikom o važnosti tzv. testa kose prije početka samog tretmana, korištenju daske/podloge tijekom bojenja pramenova – za što je važna prikladna oprema (koja gospodina Mujagića čini prepoznatljivim): češalj koji dijeli kosu na dvije sekcije i personalizirana (višefunkcionalna) daska za pramenove, koja omogućuje optimalan položaj tijela tijekom izvođenja tretmana.

Alen Mujagić - Kralj balayagea 3

Tajni začini Alenove frizerske kuhinje

Iako znatan broj godina boravi u Italiji, Alen je zadržao prepoznatljivi duh bosanskog humora, simpatično nas je nasmijavao i motivirao da budemo aktivni sudionici ovog seminara. Obuhvatili smo dosta tema i ideja koje bi frizerskoj struci donijele lukrativnost i povećale kvalitet njihova rada.

Složili smo se da su društveni mediji od izuzetne važnosti za ugled salona i frizera, posebno što klijentima nude mogućnost da putem Instagrama „prelistaju knjigu“ uspjeha rada i svih odrađenih stilizacija i kolorizacija koje će buduće klijente zaintrigirati da posjete salon.

I na koncu, zanimalo nas je koje stilove najviše traže Talijanke: „Najkomercijalnija, najtraženija je board balayage tehnika koja se postiže konturiranjem. Iza te tehnike stoji bezbroj mogućnosti, svijet prelaska tamnog u svjetlije. Board balayage tehnika nam dozvoljava da se prilagodimo svim situacijama, što je jako zanimljivo. Ona daje odlične rezultate kod svih klijentica. Upravo to je pokazatelj da ono što radim ima smisla,“ rekao je Alen.

Alen Mujagić - Kralj balayagea 4

Ne postoji univerzalna stilizacija za čitavu žensku populaciju

Jako nas se dojmio stav ovog balayage eksperta: „Po samom ulasku klijentice u salon, na osnovu njezina oblika lica, tena, gestikuliranja i ponašanja imam viziju šta bi joj moglo odgovarati, a šta ne, svaki klijent zahtijeva personalizirani pristup, i to nas artiste razlikuje od običnih frizera.“

Do takvih rezultata možemo doći kontinuiranim ulaganjem i vjerovanjem u sebe da svojoj struci možemo donijeti bolje, zato i postoje ove edukacije i seminari, kao poticaj proširivanju vidika kojima nema kraja.

Alen Mujagić - Kralj balayagea 5
Košarica